Szkoła na widelcu, czyli jak, kiedy i gdzie spożywać godnie, wygodnie i zdrowo?


     W naszych szkołach na ogół funkcjonują stołówki;  nie wszystkie dzieci mogą i chcą jednak z nich korzystać - powody są różne: od zdrowotnych, np.: alergicznych, po osobiste i psychologiczne. Podobnie jest z nauczycielami. 

W tym odcinku Przegadulca wraz z nauczycielką z zawodu  i dietetyczką z wykształcenia - panią Anną Kwiatkowską  -  zastanawiałyśmy się nad typowymi nawykami żywieniowymi młodych ludzi w Polsce.  Z dostępnych badań wynika, że spora część młodzieży w Polsce nie je regularnie posiłków i często podjada między nimi, głównie słodycze. 

Analizowałyśmy  negatywne konsekwencje zdrowotne, które  mogą wynikać z niezdrowej diety u młodych osób.

Co więcej - rozważałyśmy, jakie korzyści mogą odnieść nauczyciele ze zdrowego, spokojnego odżywiania, na przykład w kontekście poziomu energii i efektywności pracy.
     W tym Przegadulcu zatem chciałyśmy zainspirować do dyskusji, a nawet do podjęcia inicjatyw promujących zdrowe odżywianie w polskich szkołach oraz zasięgnięcia opinii ekspertów na temat możliwości poprawy tychże warunków w placówkach edukacyjnych.

Przedstawiamy dwa scenariusze lekcji w tej tematyce: 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Poszukiwanie porozumienia w dwujęzyczności

„Szkoła ( …) bez obojętności”, czyli aktywne reagowanie na potrzeby i problemy czwartoklasisty